Kop van Zuid

LogoRotterdamDe Kop van Zuid is een stukje ongebruikte haventerrein, die later ontwikkeld is tot een prachtig stukje van de stad. Bij deze ontwikkeling speelde de Erasmusbrug een belangrijke rol, die de toegangspoort vormt tussen het centrum en Rotterdam Zuid. Op de Kop van Zuid ervaar je een grandeur van modern en historisch Rotterdam.

De Wilhelminapier was voorheen namelijk de thuishaven van de Holland Amerika Lijn. Prachtige oude gebouwen hebben nu een andere bestemming gekregen. Zo is het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn het huidige Hotel New York, heet de voormalige aankomsthal nu Cruise Terminal en vind je in de oude werkplaatsen onder andere het bekende restaurant Las Palmas van Herman den Blijker. Door de mix met moderne architectuur van duizenden appartementen en kantoorruimtes, waarvan de wereldberoemde ‘Rotterdammer’ een van de hoogtepunten vormt, wordt de Kop van Zuid ook wel de Manhattan aan de Maas genoemd.

Mijn rol vanuit het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam was het als vastgoeddeskundige participeren het gemeentelijk planteam van Riek Bakker en Bram van Norden, het uitvoeren van (financiële) planstudies, het selecteren van, onderhandelen met en het contracteren van de ontwikkelaars, de planbegeleiding en het verkrijgen van de ambtelijke en politieke goedkeuringen.

Concreet betrokken bij New Orleans (Vesteda met Siza), Cité (Stasdswonen met Tangram) De Maastoren (OVG met Dam & Partners), Vancouver (OVG met  KAAN).

Tijdsperiode: 2004-2008