De Rotterdam

LogoRotterdamHet iconische gebouw De Rotterdam in het centrum van Rotterdam is met een vloeroppervlak van 160.000 vierkante meter een van de grootste gebouwen van Europa. Architect Rem Koolhaas presenteerde het plan in 2001 als de eerste verticale stad. Jartenlang was het twijfelachtig of het gebouw er zou komen. De ontwikkeling van De Rotterdam kwam in 2009 ondanks de crisis van de grond doordat de gemeente Rotterdam zich verplichtte om een groot deel van de kantoorruimte te huren. In De Rotterdam werken naar schatting 2500 ambtenaren, onder anderen die van de dienst stadsontwikkeling.

De bouw zelf was ook een imposante opgave gezien de omvang van het gebouw, de noodzakelijke continue bereikbaarheid van de Wilhelminapier, de regelgeving rond plasbranden en met name ook de naastgelegen Cruiseport Rotterdam. Veel cruiseschepen per jaar worden daar afgehandeld en soms wel 2 per keer.

Mijn rol als projectmanager was het aansturen van het gemeentelijk planteam, het onderhandelen met en het contracteren van de ontwikkelaars, de planbegeleiding inclusief welstand, het maken van de afspraken met Cruiseport en het Havendrijf en het verkrijgen van de ambtelijke en politieke goedkeuringen voor de ontwikkeling zelf en het verhuizen van de gemeentelijke huisvesting.

Tijdsperiode: 2006-2008